Over het Anton Jurgens Fonds

Het Anton Jurgens Fonds is een hefboom voor initiatieven die mensen in kwetsbare situaties vooruithelpen. Onze ondersteuning, zowel financieel als niet-financieel, heeft als doel de impact die deze initiatieven creëren te versterken en te optimaliseren. In Nederland richten we ons op een betere arbeidsparticipatie van economisch zwakkeren, in West-Afrika op het verbeteren van de inkomenspositie van kleinschalige boeren.

Bekijk onze initiatieven


Investering in impact

We focussen op sociale impact, niet op financieel rendement. Wanneer een initiatief dankzij onze ondersteuning structureel de levens van mensen in kwetsbare situaties verbetert én op termijn op eigen benen kan staan, is onze missie geslaagd. Het Anton Jurgens Fonds is in staat initiatieven bij te staan die elders geen steun ontvangen. Het is voor ons in beginsel geen belemmering wanneer het langer duurt voordat een initiatief financieel zelfstandig verder kan.

Eerlijke kans op maatschappelijke deelname in Nederland

We werken samen met sociale ondernemingen die zich inzetten voor arbeidsparticipatie en actief bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt.

 Lees meer

Inkomensverbetering voor boeren in West-Afrika

We werken samen met organisaties die zich inzetten voor productievere landbouw, ondernemerschap en versterking van lokale organisaties.

Lees meer

Opgericht in 1925

Het Anton Jurgens Fonds werd in 1925 opgericht om ‘de materiële en immateriële noden van economisch zwakkere mensen te helpen en vooral te voorkomen’. Anton Jurgens, de naamgever en oprichter, zou vier jaar later een van de grondleggers worden van de bekende multinational Unilever. In eerste instantie ondersteunde het fonds zowel familieleden als sociale instellingen, vanaf 1969 uitsluitend sociale initiatieven. Rond 2011 koos het bestuur voor een meer ondernemende inrichting van het fonds, en liet zich daarvoor nadrukkelijk inspireren door de naamgever.

Wie was Anton Jurgens?

Grootvader Antoon Jurgens en zijn drie zoons schaffen in 1871 een Frans recept op margarine aan, om dit als eersten ter wereld op industriële schaal te produceren. Een van de drie zoons, Henry, overlijdt op vroege leeftijd, waarna Henry’s zoon Anton op 21-jarige leeftijd toetreedt tot het bedrijf. Onder zijn leiding groeit het bedrijf uit tot een beursgenoteerde multinational met zeven fabrieken in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. In 1927 fuseert het bedrijf, inmiddels een van de grootste margarineproducenten ter wereld, met Van den Bergh. Twee jaar later initieert Anton de fusie van Margarine Unie, zoals het bedrijf dan heet, met het Engelse Lever Brothers en wordt Unilever geboren.


Ondernemersgeest 

Het waren zijn vindingrijkheid, doorzettingsvermogen en talent voor commercie en financiën waarmee de jonge Anton van de onderneming uit Oss een speler van wereldformaat wist te maken. Bij de heroriëntering van het fonds koos het bestuur ervoor om de ondernemersgeest van de oprichter leidend te maken: een nadruk op financiële duurzaamheid, zodat de ondersteunde initiatieven op termijn hun activiteiten zelfstandig kunnen voortzetten. Met als resultaat dat mensen in kwetsbare situaties blijvend geholpen worden, zonder dat daar nog ondersteuning voor nodig is.

Bekijk onze werkwijze

Sturen op sociale impact

Naast financiële support geeft het fonds sindsdien ook niet-financiële ondersteuning om initiatieven op operationeel en financieel vlak te professionaliseren en hun impact verder te versterken en te optimaliseren. Wanneer je sociale impact wilt vergroten, dient zich een belangrijke vraag aan: hoe meet je impact, en welke impact kun je toeschrijven aan het initiatief en welke aan het Anton Jurgens Fonds?

Voor sociale ondernemingen in Nederland hebben we een methode ontwikkeld om onze impact op hun organisatie te meten. We onderzoeken ook hoe je de impact van sociale ondernemingen op hun doelgroep kwantificeert. Wanneer je zowel jouw impact op initiatieven kunt monitoren, als de impact van die initiatieven op mensen en gemeenschappen, kun je gericht bijsturen. En daarmee je impact verder vergroten, zodat nog meer mensen zich blijvend aan hun kwetsbare situatie kunnen ontworstelen.

Maak kennis

Tineke Kemp

Portfoliomanager
Nederland

LinkedIn

Melanie Vaessen

Portfoliomanager
Nederland

LinkedIn

Petra Zwart

Portfoliomanager
West-Afrika

LinkedIn

Loes Bijleveld

Portfoliomanager
West-Afrika

LinkedIn

Suzanne Hoeksema

Impactmanager

LinkedIn

Iris Immink

Project & Communicatie Coordinator

LinkedIn

Marifé Teunissen

Officemanager

LinkedIn

Ruben de Haseth

Directeur

LinkedIn


Kom jij onze impact versterken?

De initiatieven die we ondersteunen hebben impact op mensen en gemeenschappen. Wij helpen die initiatieven om hun impact te vergroten. Zo dragen we bij aan een inclusieve arbeidsmarkt in Nederland en inkomensverbetering van kleinschalige boeren in West-Afrika.

Dat doen we in een klein team van gedreven professionals waarin ieder met zijn of haar deskundigheid een deel van de puzzel legt. Daarnaast werken we nauw samen met de initiatieven die we ondersteunen: sociale ondernemingen, ngo’s en andere organisaties. Help jij ons om onze impact, en daarmee die van hen, verder te versterken?

Bekijk onze vacature

Aangesloten bij

Het Anton Jurgens Fonds heeft een ANBI-status en is geregistreerd onder RSIN-nummer 805640927. Lees ons beleidsplan in hoofdlijnen en ANBI-formulier. We zijn een van de founding partners van Social Enterprise NL, een landelijk platform dat sociale ondernemingen vertegenwoordigt, verbindt en ondersteunt. Ook zijn we lid van FIN, de belangenvereniging van vermogensfondsen in Nederland.

Contact

Meer weten over onze werkwijze of de initiatieven die we ondersteunen? Neem contact op.  

Stichting Anton Jurgens Fonds
Kwakkenbergweg 62-1
6523 MN Nijmegen

Tel: 024 - 360 99 10
Email: info@antonjurgensfonds.nl

Op zoek naar Commissie NL van de Anton Jurgens Charitable Trust uit het Verenigd Koninkrijk? Kijk op www.ajct.org.uk voor aanvragen en meer informatie over het werkgebied.