Van Hulley

Arbeidsmarktkansen vergroten door het maken van boxershorts


Context

Veel, met name allochtone, vrouwen vinden het lastig om hun plek in de maatschappij te vinden, terwijl zij wel degelijk gemotiveerd zijn en de maatschappij veel te bieden hebben. Zij hebben geen werk, weinig werkervaring en verkeren vaak in een sociaal isolement. 

Initiatief

Van Hulley is een naaiatelier in Groningen, waar allochtone vrouwen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt ervaring, vaardigheden en kennis op kunnen doen om hun kans op een plaats in de maatschappij en op een betaalde baan te vergroten. De vrouwen krijgen een opleiding (naaien, maar ook een entreekwalificatie voor MBO) en werken tegelijkertijd aan hun zelfredzaamheid/zelfvertrouwen en sociale netwerk/vaardigheden.
In de beschutte werkomgeving van het naaiatelier worden eigen overhemden van klanten vermaakt tot unieke boxershorts. De vrouwen worden zoveel mogelijk gestimuleerd om samen oplossingen te vinden voor problemen in het proces. Zo veel mogelijk wordt de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het product gelegd bij de naaisters zelf, om zo zelfstandigheid en zelfsturend vermogen te bevorderen. Er gaat dan ook veel aandacht uit naar het leren geven van feedback en het werken in teams.
Van Hulley is een A-merk met een persoonlijk tintje dat staat voor re-/upcycling en sociale productie. Een merk met een goed verhaal. De kwaliteit moet goed zijn, de klantgerichtheid en beleving optimaal. Van Hulley probeert een verdienmodel te creëren om het maatschappelijke rendement financieel duurzaam – maar ook milieubewust – te realiseren.

Impact

Van Hulley leidt allochtone vrouwen op en vergroot daarmee hun kans op betaald werk. Veel allochtone vrouwen hebben vanuit hun cultuur al affiniteit met naaien. Door deze vrouwen structuur, opleiding en verantwoordelijkheid te bieden ontstaat meer zelfbewustzijn, wat zowel binnen het gezin als in de buurt resulteert in meer cohesie. Als daarmee de kans toeneemt dat zij uit hun uitkeringssituatie komen door een volwaardige baan aan te kunnen, dan snijdt het mes aan meerdere kanten.

Initiatiefnemer

Jolijn Creutzberg

Thema

Arbeidsparticipatie

Aard van de ondersteuning

Donatie
Non-Financial Support

Periode

2015 – 2016

Contact

www.vanhulley.nl

shop3115300.images.logo

Anton Jurgens Fonds  |  Kwakkenbergweg 62-1  |  6523 MN Nijmegen  |  tel: 024 - 360 99 10  |  info@antonjurgensfonds.nl  |  route