Het Dogon vrouweninitiatief - Mali

Microkredietprogramma voor vrouwengroepen in Pays Dogon


Context  

In Afrika zijn vrouwen de spil in de keten van verbouwen, verwerken en verkopen van voedsel. Als het goed gaat met de vrouwen gaat het goed met het gezin, de familie en uiteindelijk de hele gemeenschap. Veel vrouwen hebben potentie voor kleinschalig ondernemerschap, maar nauwelijks toegang tot een formeel financieel circuit. Micro-kredieten kunnen deze vrouwen helpen een handeltje te beginnen waardoor ze meer inkomen kunnen genereren en zowel hun economische als ook sociale positie binnen de gemeenschap versterken. 

Initiatief

Het programma richt zich op 5.000 vrouwen in Pays Dogon. De vrouwen zijn georganiseerd in kleinere groepen die toegang hebben tot microkrediet om kleinschalig ondernemerschap te ontwikkelen, met name gericht op de lokale markt. De vrouwen gebruiken de microkredieten voor het opzetten van handel, om producten te maken, gewassen te verbouwen en te verkopen. Ze organiseren zich in een platform waarin ze samenwerken, geld verdienen, sparen en beslissingen nemen. Ze realiseren zelf initiatieven en praten vooral ook over hun problemen, die ze samen leren oplossen.

Impact

Met hun inkomsten verhogen de vrouwen het gezinsinkomen, waardoor de familie gezonder kan eten, medische zorg en onderwijs voor de kinderen kan betalen en kan sparen voor mindere tijden. De vrouwen voelen zich gesterkt door hun samenwerking met elkaar, zien steeds meer mogelijkheden om hun levensomstandigheden te verbeteren en werken samen om dorpsprojecten te realiseren.

 

Initiatiefnemer

Jacqti de Leeuw

Thema

Voedselzekerheid

Aard van de ondersteuning

Donatie

Periode

2012 – 2016

Contact

www.dogonvrouweninitiatief.nl

Dogon

Anton Jurgens Fonds  |  Kwakkenbergweg 62-1  |  6523 MN Nijmegen  |  tel: 024 - 360 99 10  |  info@antonjurgensfonds.nl  |  route